Lurkó-Kuckó Magánóvoda

Helyi program

Az óvoda működésének alapkoncepciója

Óvodánkban nehézségeket leküzdő szeretetteljes együttélést szeretnénk megvalósítani családias légkörben. Ehhez a kellemes környezeti és optimális belső tényezők egysége segít hozzá.
Szeretnénk minden egyes gyermek világát megérteni, s fontosnak tartjuk alakuló világképüket tisztelni. Ezen megállapítás alapján személyre szabott, egyéni bánásmóddal, differenciálással szeretnénk megvalósítani minden gyerek énképét. S nemcsak az életkori változatosság miatt, hanem azért, mert minden individualitás különböző.
Nem verbális módon, hanem egyéni tapasztalatszerzéssel, szabad alkotásokkal, mesével, verssel, mondókával, énekkel és mozgással fejlesztjük a gyermekek fejlődését. A valóságot nem daraboljuk fel tudományágak szerint, hanem engedjük, hogy óvodásaink természetes egységükben ismerkedjenek a világ dolgaival. A gyerekeket nem tanítani akarjuk, hanem változatos érdeklődéskeltéssel tanulni hagyjuk. Nem arra törekszünk, hogy a nagy tényanyagot közöljük, hanem élményközeli, konkrét, közvetlen tapasztalati úton a tárgyi anyaggal végzett ismeretátadást helyezzük előtérbe, mely a gyerekeket magasabb szintű ismeretekhez juttatja.
Folyamatos, illetve részben folyamatos napirendünket, tevékenységeinket a komplexitás jegyében szervezzük. Óvodánk vegyes életkorú, 25 fős csoporttal működik. A hagyományos követelmények jegyében ismeretet átadni könnyebb az életkorok szerint szétválasztott csoportban. Mégis sokkal közvetlenebb egy ilyen csoport hangulata, mivel a nagyobb gyerekek az óvónő és a kisebb gyerekek között közvetítő szerepet töltenek be. A játék, a mesehallgatás kellemesebb, ötletgazdagabb és többszólamú, ha különböző életkorú gyerekek vannak együtt.
Óvodánkban a szabadság és a korlátozás kellő arányával biztonságot és bizalmat, elfogadást és védelmet szeretnénk nyújtani személyiségünkkel a gyerekeknek. Az óvodapedagógusok nevelő utasítás helyett alkalmat teremtenek a különböző tevékenységekre.
A szülők és az óvónők között olyan együttműködést szeretnénk létrehozni, mely együttműködés természetesen a gyerekekre irányul. A kölcsönös kapcsolattal a gyerekek érdekeit szeretnénk szolgálni.
Mint már említettem a valóságot nem fogjuk tudományágakra darabolni, hanem integrált „oktatással” szeretnénk a gyerekek személyiségét gazdagítani.
Napjainkat a néphagyományok köré építjük, mivel a néphagyomány ismeret célja a nemzeti azonosságtudat megalapozása, elmélyítése. A népszokások szűkebb értelemben az ünnepekhez kapcsolódó szokásokat jelentik. Így az ünnepek a gyerekeknek egy olyan különleges időszakot jelentenek, amikor e kisközösség a hétköznapoktól eltérő módon viselkedhet, hagyományosan megszabott előírásokat és tilalmakat tarthat be. S ezek az ünnepek az óvodánk sajátos arculatát is meghatározzák.
Kiemelt szerepet tulajdonítunk a környezetbarát programnak, mivel környezeti nevelés maga az egész élet. Feladatunk, hogy a gyerekek pozitív szokásokat, viselkedési normákat képviseljenek az őket körülvevő természeti és társadalmi környezetben, továbbá hogy pozitív attitűdökkel érkezzenek az élővilág, a harmonikus szép környezet fenntartásáért és megőrzéséért, mivel a gyermek védeni csak azt tudja, amit megismer, és amit szeret. A hagyományőrzés a néptánc mellett azonban az intenzív idegen nyelv, fejlesztő pedagógia, úszásoktatás is alapját képezi mindennapjainknak.
 

<< előző        

Lurkó-Kuckó Magánóvoda 6800 Hódmezővásárhely, Ady Endre út 34-36. Tel.: 62/249-920